Skip to content

Over ons

Logo en slogan

Parochiestructuren worden omgezet naar pastorale zones en zo ook voor Lubbeek. Dit houdt in dat de parochies Binkom St.-Jan Baptist, Lubbeek St.-Bernard, Lubbeek St.-Martinus en Pellenberg St.-Pieter samen 1 pastorale zone vormen. Verandering dringt bekendheid op en de zone wil naar buiten treden onder de naam ‘Zone Lubbeek Augustinus’. In de geest van kerkvader Augustinus willen we onze pastorale eenheid gestalte te geven. De gedachtegang is als volgt: 

  • De vier kruisjes verwijzen naar onze 4 parochies. Elk kleur duidt aan dat hoewel we allemaal buren zijn, we toch een verschillende culturele achtergrond hebben. Met respect voor ieders eigenheid gaan we dus op weg om samen 1 zone te vormen met de focus op evangelisatie. Iets waar we allen aan kunnen bijdragen.
  • Het hart verwijst naar de Liefde waar Augustinus met vallen en opstaan naar op zoek is. In het hart kunnen 2 figuren worden herkend. Het gaat om de mens (geel) die rust vindt en thuis komt bij God (rood). Of een liefde die zich geborgen weet in een grotere Liefde.
  • De slogan “Onrustig is ons hart tot het rust vindt bij U” is één van Augustinus bewaarde uitspraken en wordt verder verduidelijkt in onze visie.

Visie

We hebben dus gekozen om in de geest van kerkvader Augustinus onze pastorale eenheid gestalte te geven. En dit om velerlei redenen:

Vooreerst de timing: in de nasleep van de val van het Romeinse Rijk waren de mensen stuurloos en bang. Augustinus zijn uitspraak: ”Klamp je niet vast aan de oude man. Alles wat in deze wereld is, gaat voorbij. Laat het los. En laat je in Christus hernieuwen als een jonge arend.” inspireert ons zeker vandaag.

Ten tweede zijn moeder: net zoals vele moeders bidt Monica opdat haar zoon gelukkig wordt. Door haar manier van leven en bidden wil ze hem haar geloof doorgeven. Vandaag is het geen vanzelfsprekendheid meer dat geloof in de gezinnen doorgegeven wordt. Moge zij ook onze gezinnen inspireren. Doorheen de geschiedenis zien we tevens dat tot op vandaag de rol van de vrouw onderbelicht wordt.

Ten derde Augustinus zelf is van jongs af aan met vallen en opstaan op zoek naar liefde. Hij is hier heel werelds in. Gaandeweg zijn vele reizen en ontmoetingen met filosofische denkers van zijn tijd, ontdekt hij een diepere Liefde, en het christelijk geloof raakt hem in zijn hart. Hij kan er niet meer over zwijgen. En zo komen we tot een vierde punt:

Augustinus kan er niet meer over zwijgen. Hij is dan ook bekend om zijn vele preken (een knipoog naar onze pastoor Luc. De zondagsvieringen zijn steeds bemand met bekende maar ook veel onbekende gezichten) wat volop bijdroeg aan de evangelisatie in zijn tijd. 

Ten slotte is Augustinus steeds bereid tot introspectie. Tijdens zijn leven evolueert hij in zijn denken en doen. Als hij ziet dat er iets niet klopt, stuurt hij zichzelf bij. 

Wij zien dus in de kern van de werkelijkheid een barmhartige en liefdevolle God; God=bron van alle liefde. We worden allemaal geboren met het besef dat er iets is dat ons overstijgt. Kernbegrippen als warmte, eenvoud, oprechtheid, verbinding, verdieping, inzet, delen, beleven, inspireren, toegankelijkheid, samenwerking, diversiteit, gastvrijheid, transparantie en vervangbaarheid vinden we belangrijk in onze werking. Alsook steeds bereid te luisteren, te leren en te groeien in functie van de behoeften van de deelparochies.

Bovenstaande tekst toont vele argumenten die onze 4 parochies samenbrengt. De focus op deze gedachtegang vervaagt de onderlinge culturele verschillen die ons zouden tegenhouden om samen te werken.

Missie

In de toekomst zouden we meer willen inzetten op beleving en verbinding van ons geloof. We willen immers een kerk die samenbrengt, bemint en geneest. 

  1. Beleving: 

God op het spoor komen in je eigen leven. D.w.z. geen theoretisch wel verstandelijk aannemen dat God bestaat, maar in je eigen leven voelen, ervaren dat God er degelijk is. Dat Hij je draagt en met je mee gaat. Jezus leerde ons dat God liefde is en die dragende kracht kan je alleen maar ervaren in de mate dat je zelf ook probeert liefdevol in het leven te staan, goed te zijn voor anderen en mensen die je nodig hebben te helpen. We zijn immers allemaal broeders van elkaar (Fratelli tutti) en staan ten dienste van de gemeenschap rond Christus. Dat moeten we ook uitstralen. Niet alleen met woorden maar ook met daden. Tevens een kerk waar mensen hartstochtelijk op zoek kunnen zijn naar waarheid d.m.v. studie, discussie en gebed.

  1. Verbinding: 

Het bevorderen van de relatie met God en met elkaar door het delen via geloofservaringen, het verspreiden van informatie over het aanbod van de kerk, inspireren met positieve en opbouwende inhoud zoals het behoud van de schepping, de volle steun aan minderheden, kwetsbaren en vervolgden. Via interne en externe communicatie.